Terug Terug

Soms wordt ik heel verdrietig

Soms wordt ik heel verdrietig als ik lees dat iemand op Facebook of Linkedin wordt neergesabeld om een spelfout. Ik denk dan aan mijn vader van bijna negentig die zichzelf dit jaar heeft leren whatsapppen. Aan hoe blij ik ben met ieder berichtje dat ik van hem ontvang. En het vreemde mechanisme dat maakt dat een spelfout in zo’n berichtje mij nog meer ontroert.

Soms wordt ik heel verdrietig als ik zie dat iemand op Facebook of Linkedin wordt neergesabeld om een spelfout. Ik denk dan aan mijn dyslectische zoon. En hoe blij ik ben dat hij van s’ochtends vroeg tot s’avonds laat zit te gamen. Omdat je in die wereld wel wordt aangevallen en neergesabeld. Maar nooit om een spelfout.

Soms wordt ik heel verdrietig als ik zie dat iemand op Facebook of Linkedin wordt neergesabeld om een spelfout. Ik denk dan aan één van mijn auteurs, die een boek heeft geschreven in een taal waarin ze niet is grootgebracht. En hoeveel moed daarvoor nodig is.

Soms wordt ik heel verdrietig als ik zie dat iemand op Facebook of Linkedin wordt neergesabeld om een spelfout. Ik denk dan aan de redacteuren in mijn netwerk die echt kunnen spellen. En dan bedoel ik: van die mensen die het Nationaal Dictee niet alleen kunnen winnen, maar ook hadden kunnen bedenken. En dat dat om de een of andere reden nou nooit de mensen zijn die iemand neersabelen om een spelfout.

Soms wordt ik heel verdrietig als ik zie dat iemand op Facebook of Linkedin wordt neergesabeld om een spelfout. Ik denk dan aan Koningin Juliana. Die tijdens een staatsbanket zag hoe haar gesprekspartner een slokje uit een vingerkommetje nam. En toen zelf het hele diner water uit een vingerkommetje dronk. Omdat etiquete een set aan regels is die ervoor kunnen zorgen dat mensen zich welkom voelen. En Koningin Juliana als geen ander tijdens dat staatsbanket liet zien dat regels er voor de mensen zijn en niet de mensen voor de regels.

Soms lees ik een spelfout op Facebook of Linkedin. En dan hoop ik dat degene die dat ook lezen, een slokje uit een vingerkommetje nemen.

Stella de Jager
uitgever